De Psoas Spier

De M.Iliopsoas is een ongelooflijk krachtige spier in ons lichaam die de wervelkolom verbindt met het been en een belangrijke rol speelt in onze fysieke en emotionele gezondheid. De M. Iliopsoas is opgebouwd uit aparte spieren. Voor het gemak benoemen we deze als ‘de psoas’. Ze hebben hun eigen oorsprong maar wel een gezamenlijk aanhechtingspunt. De psoas zit vas aan alle onderrug wervels (L1 t/m L5) maar het is ook de enige spier die vast zit aan alle  tussenwervelschijven van de onderrug (behalve L5-S1), vanuit daar hecht de psoas aan op de heup. De spier loopt achter de organen in de buik, via de lies naar de binnenkant van het bovenbeen. De psoas wordt helaas vaak verwaarloosd door artsen en het is ook een moeilijke spier om zelf te vinden en te voelen van buitenaf. Studies hebben aangetoond dat een gespannen psoas je spijsvertering, voortplantingsorganen en emoties negatief kan beïnvloeden. Door de verbinding met ons reptielenbrein, dat onze overlevingsinstincten bestuurt, is de psoas een van de eerste spieren die aanspant in geval van spanning, gevaar of stress. Deze maakt ons klaar om te vechten, vluchten of te bevriezen(inkrimpen).

Onze levensstijl is vaak een oorzaak van angst. Wanneer we angst ervaren, geeft ons lichaam hormonen af die schadelijk kunnen zijn als ze op lange termijn in ons systeem worden opgeslagen. De spier die het meest wordt beïnvloed door deze reacties is de psoas. Het bewust zijn van de invloed van de psoas kan ons helpen begrijpen wanneer ons lichaam gevaar of veiligheid waarneemt en ons uiteindelijk in staat stellen om innerlijke vrede te vinden. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijkheden van langdurige schade door opgeslagen stresshormonen, zoals slapeloosheid, verzwakt immuunsysteem en depressie. Ook lage rugpijn komt vaak voor bij een overspannen psoas. Door de tijd te nemen om onze individuele reacties op stressvolle gebeurtenissen te verkennen en te begrijpen, kunnen we de verschillen herkennen tussen levensbedreigende situaties en situaties die alleen maar bedreigend lijken, waardoor we opzettelijk spanning uit de psoas kunnen loslaten en onze geest kunnen kalmeren voor een beter welzijn.

Klachten die een gespannen Psoas spier kunnen geven:

  • Onverklaarbare buikpijn (ook bij kinderen) Af en toe zelf zo heftig dat mensen denken dat ze een  blindedarm ontsteking hebben of iets dergelijks.

  • Niet verbonden voelen met jezelf. Overleven vanuit het hoofd.

  • Geblokkeerde ademhaling. De Psoas heeft een directe verbinding met het middenrif.

  • Rugpijn. Een eenzijdige gespannen Psoas kan een een scheve houding geven.

  • Heup klachten, pijn in de lies.

  • Verstoorde houding / looppatroon.

  • Darmklachten en obstipatie

    Gelukkig zijn er proactieve maatregelen die we kunnen nemen om deze belangrijke spier ontspannen te houden. Praktijken zoals herstellende rust gedurende 10 tot 20 minuten voor het slapengaan, myofasciale therapieën, zenuwstelsel regulatie, bewustwording van onderliggende trauma’s, deze releasen en jezelf toestaan om je gevoelens zonder oordeel te erkennen en te accepteren, kunnen een lange weg gaan om je psoas gezond te houden. Dit zal ook helpen om je bijnieren en immuunsysteem te versterken, waardoor je meer energie en creativiteit kunt genieten dan ooit tevoren.

Tijdens de TRT sessies werken we ook met de psoas spier. Meer over de werking tijdens de sessies vind je terug onder Trauma Release Therapy®.