Wat is Trauma?
“Trauma is not what happens to you, it’s what happens inside you as a result of what happened to you. Trauma is that scarring that makes you less flexible, more rigid, less feeling and more defended.”
Het woord trauma komt van het Grieks en betekent ‘wond’.
Trauma is een psychische wond die je psychologisch verhardt en die vervolgens je vermogen om te groeien en te ontwikkelen verstoort.
Het doet pijn en nu handel je uit pijn. Het wekt angst op en nu handel je uit angst.
Dus trauma is niet wat er met je gebeurt maar wel wat er in je lichaam gebeurt als gevolg van wat er met je is gebeurd.
Trauma wordt vastgehouden in ons lichaam en kan zich uiten als psycho-emotionele of lichamelijke klachten
Voorbeeld: angstaanvallen, migraine, burn-out, chronische pijnklachten, …
Trauma betekent in wezen een ontkoppeling van het zelf, een disconnectie van onszelf.
We reageren zo niet meer op het huidige moment maar reageren op het verleden.
Het maakt het moeilijk om in het huidige moment te leven.
WAT KAN LEIDEN TOT TRAUMA
Vroegkinderlijk trauma
Hechtingstrauma kindertijd
Oorlog
Natuurramp
Verkrachting of aanranding (seksueel misbruik)
Terroristische aanslag
Beroving met geweld
Ongeluk
Overlijden dierbaar persoon
Gepest worden (zowel kort als langdurig)
Vallen van een fiets
Huiselijk geweld
Emotioneel misbruik
Aangevallen worden of gebeten worden door een dier
Operaties
Verlies en scheiding
Veel stress bij de moeder tijdens de zwangerschap (invloed op de foetus)
Zwangerschapsvergiftiging tijdens de zwangerschap (invloed op de foetus)
Geboorte trauma oa:
Moeizaam geboorteproces
Navelstreng rond nek
Verlies van tweelingsdeel in de baarmoeder
Ademhalingsproblemen tijdens de geboorte
Vastzitten in geboortekanaal
HOE HERKEN JE TRAUMA
Na een traumatische gebeurtenis is het normaal om een reeks emoties te ervaren, zoals woede, ontkenning, stemmingswisselingen/emotionele uitbarstingen en verdriet. Als je worstelt met moeilijke gevoelens, weet dan dat je niet alleen bent en dat er middelen beschikbaar zijn om te helpen.
De gevolgen van trauma kunnen zich onmiddellijk materialiseren, of ze kunnen jarenlang sluimerend blijven voordat ze aan de oppervlakte komen. Ongeacht het tijdsbestek kan trauma een fysieke en psychologische tol eisen van een individu.
Een traumatische ervaring kan diep onder de oppervlakte begraven liggen, maar de effecten ervan blijven hangen. Je kunt het gevoel hebben dat er niets aan de hand is, maar je lichaam en hersenen herinneren zich de pijn en angst die het kan veroorzaken. Als deze herinneringen worden getriggerd, kunnen overweldigende gevoelens en reacties ontstaan die moeilijk uit te leggen of te begrijpen zijn. Als gevolg hiervan kan het functioneren in het dagelijks leven moeilijk worden, waardoor je het gevoel hebt dat je geen controle hebt over je emoties. Het is belangrijk om te erkennen dat het verwerken van trauma's tijd kost, en het is oké is om hulp te zoeken wanneer dat nodig is.
TRAUMA KLACHTEN
Insomnia (slaapproblemen)
Angst/Stress
Hoofdpijn/Migraine
Paniekaanvallen
Concentratieproblemen
Snel prikkelbaar
Hyperventilatie
Extreme emoties zoals verdriet, boosheid, neerslachtigheid
Vermoeidheid
Depressie
Verslavingsproblematiek
Nachtmerries/Flashbacks
Constante verhoogde alertheid
Lichamelijke pijnklachten
Vermijdingsdrang
SOORTEN TRAUMA’S
Enkelvoudig trauma
Meervoudig of complex trauma
Symbiosetrauma
VCT – Vroegkinderlijk Chronische Traumatisering
(ook wel ontwikkelingstrauma of hechtingstrauma genoemd)Generationeel trauma
PTSS - Post Traumatisch Stress Syndroom
KENMERKEN VAN ALLE TRAUMASITUATIES OF TRAUMATISCHE GEBEURTENISSEN
Traumatische gebeurtenissen kunnen overweldigend en verpletterend zijn, waardoor we ons machteloos en hulpeloos voelen tegen de onontkoombare realiteit. Om deze ondraaglijke momenten te overleven, reageert ons lichaam instinctief in een 'bevries en fragment' reactie - bevriezen om onze zintuigen te verdoven en onze psyche fragmenteren om ermee om te kunnen gaan. Dit is de reden waarom veel traumatische herinneringen niet bewust worden herinnerd. Ons autonome zenuwstelsel fungeert als een laatste redmiddel om te proberen ons te beschermen, en net als een stenen muur, kan het ons verdelen in een traumadeel, overlevingsdeel en gezond deel. Uiteindelijk is het een instinctieve daad van overleven.
Overweldigend
Machteloosheid
Doodsangst
De ondraaglijkheid van de realiteit
De ultieme traumareactie - freeze en fragment
Op een gegeven moment ervaren we een dooi van deze lichamelijke bevriezing. Hoewel de fysieke elementen zijn verdwenen, blijft de mentale, psychische fragmentatie bestaan, waardoor we ons als een verschillende versie van onszelf voelen, alsof we een heel nieuw persoon zijn geworden, iemand die zichzelf niet meer herkent. Volgens Franz Ruppert bestaat deze scheiding uit drie componenten: het Trauma Self, Survival Self en Healthy Self. Dissociatie is niet hetzelfde als deze mentale scheiding. Wanneer we dissociëren, kunnen we ons afsluiten van een ervaring of het gevoel hebben dat we ons lichaam verlaten of net naar binnen keren. Hoewel het lijkt alsof je in een andere wereld bent, is dissociatie van voorbijgaande aard; Uiteindelijk keren we terug naar de realiteit.
WAT IS EEN TRIGGER?
Wanneer een gebeurtenis ons onbewust herinnert aan een traumatische ervaring, kunnen we getriggerd worden. Een trigger is dus een stimulus die lijkt op een onderdeel van een onverwerkte traumatische ervaring waardoor de trauma-emotie wordt geactiveerd. Dit kan zoiets eenvoudigs zijn als een geur, geluid, voorwerp, een gevoel, iemand die iets zegt of doet, geassocieerd met het trauma. Dit gebeurt onbewust en activeert automatisch ons autonome zenuwstelsel. Plotseling kan het voelen alsof het gevaar aanwezig is in het moment - een snelle hartslag, koud zweet, trillen of zelfs fysieke pijn. Triggers brengen intense gevoelens van ongemak naar boven die verband houden met het verleden, maar in het heden worden ervaren. Het is belangrijk om triggers te begrijpen, zodat we bewuster en beter voorbereid kunnen zijn wanneer er een ontstaat.
Herken jij jezelf hierin? Krijg jij soms een hevige emotionele reactie op iets wat iemand doet of niet doet, en zegt? Denk je soms bij jezelf “vanwaar komt deze reactie van mij?” Dan kan het zijn dat er een onverwerkt trauma deel getriggerd wordt in jou.
Er zijn verschillende oefeningen om triggers te leren herkennen en er beter mee om te leren gaan. Tijdens de TRT sessies besteden we hier ook aandacht aan en worden er tools meegegeven om jou in het dagelijks leven te helpen.